TNT pandèmic… superat!

De Paula Castillo Rodríguez, publicado en #Novaveu

Foto: Tristán Pérez-Martín

(…)

La última obra del día va ser Teatro Amazonas de Txalo Toloza i Laida Azkona. I la veritat, és que no podíem haver escollit una millor obra pel final del nostre dia al TNT. El tàndem de performers Azkona&Toloza, ja són habituals al festival. Amb Teatro Amazonas culminen la trilogía documental Pacífico formada per: Extraños mares arden (2014) i Tierras del Sud (2018). Totes tres peces centren el seu focus en el maltractament dels pobles i territoris originaris de Sud-Amèrica. Una temàtica que em sembla molt important i necessària. Potser perquè estem acostumats a un teatre que no creua l’Atlàntic, perquè de vegades ens falta informació o perquè no volem veure la problemàtica que tenen països a l’altra punta del mon. Em sembla que Azkona&Toloza fan una feina documental meravellosa, que ens obre els ulls a molts i espero ens conscienciï del món en el que vivim.


Per mi, el punt fort del muntatge és la fusió entre l’escenografia de Xesca Salvà i MiPrimerDop i la il·luminació d’Ana Rovira. Comencen amb un escenari buit que poc a poc Azkona&Toloza van convertint en una selva amazònica. Especialment al final, van haver-hi imatges visualment precioses, que guanyaven intensitat i dramatisme gràcies a la il·luminació i que se’t quedaven gravades. Destacar també el disseny audiovisual de MiPrimerDrop, especialment els vídeos de “Capitalismo para dummies” que amb un punt d’humor sarcàstic reforçava la part crítica de la peça.


Si haguès de dir algun però, seria que en un primer moment no vaig acabar d’entrar en el to de la proposta. Potser és que estic acostumada a obres dramàtiques i no documentals, però de primeres em va semblar un registre massa impersonal, tenint en compte els temes que s’estaven tractant. Però pensant-ho més endavant, em sembla una bona decissió en realitat. Posar veu a aquestes històries no vol dir haver de dramatitzar-les, la intenció dels performers Azkona&Toloza no semblava ser això, sinó donar a conèixer aquestes històries. Cosa que van fer de manera excel·lent, acabant la funció amb una platea en peu. Espero impacient el seu nou projecte!